Du vill göra något nytt i livet, men du vill inte studera. Eller så känns det som att det är försent att påbörja en utbildning. Då kan du starta ett företag. Eget företag är ett jättebra sätt att skapa en egen karriär eller att spela på utländska casino.

Ny karriär
De flesta svenskar vill göra något nytt i livet efter flera år på samma jobb. Förr i tiden jobbade man på samma arbetsplats nästan hela arbetslivet, men så är det inte idag. Det finns så många möjligheter och olika slags jobb att testa på. Men det är inte alltid möjligt att få drömjobbet. Eller så är drömmen att inte behöva ha en anställning, utan vara din egen. Det fina med eget företag är att alla, bokstavligen alla, oavsett utbildning och erfarenhet kan starta ett företag. Du kan skapa din egen karriär och vara din egen boss.

Hitta din företagsidé
Först behöver du ha en bra företagsidé. Ett tips är att du sätter dig ner och skriver ner vad du tycker om att göra och hur du skulle kunna tjäna pengar på det. Utgå både från utbildning, arbetslivserfarenhet och intressen. Det absolut bästa är om du kan kombinera intresse med utbildning eller arbetslivserfarenhet. Har du till exempel arbetat som slöjdlärare och älskar hundar, så kan du börja sy hundtäcken och sälja. Har du jobbat i affären har du mycket erfarenhet av kassa och kundservice, vilket underlättar om du vill starta en egen butik. När du letar efter företagsidéer är det smart att våga testa olika idéer. Företagare som lyckas har ofta fler än ett företag bakom sig. Visst, är du utbildad advokat och vill ha en advokatfirma, så är det naturligtvis det som du bör satsa på. Men har du jobbat i kassan på ICA i tio år och känner att du vill göra något nytt, kan du börja med en online business och samtidigt erbjuda hundpromenader eller hundpassning.

Marknadsanalys
Du måste också göra en marknadsanalys. Det innebär att du analyserar marknaden och ser om det finns efterfrågan på din produkt eller tjänst. Låt oss säga att du vill jobba med hundar. Du vet att det finns många personer som har sin hund på hunddagis eller anlitar folk att gå ut med hunden dagtid. Det betyder dock nödvändigtvis inte att det finns plats för ännu ett hunddagis. Marknaden kan vara mättad. Därför är det viktigt att ta reda på om det finns efterfrågan för ännu ett företag bland dina presumtiva kunder.

Starta företaget
När du ska starta ett företag ska du först ansöka om f-skattsedel hos Skatteverket. Du måste inte ha en f-skattsedel för att få börja arbeta med ditt företag, men det är något som du bör ansöka om när du väl har kommit igång med din verksamhet. Det är också viktigt att du redan från början fokuserar på marknadsföring. Ta reda på var dina kunder finns och hur du lättast når dem. Har du ett företag som vänder sig till personer på en särskild ort kan du marknadsföra dig i en lokaltidning eller ha ett Instagramkonto som riktar sig till personer på den orten. Säljer du tjänster eller om du har en webbshop måste du marknadsföra dig online. Det är smart att finnas på minst två plattformar. Du bör också ha en egen hemsida, oavsett om du säljer något på sidan eller inte. Se till att både hemsida och sociala medier uppfattas som professionella. Du bör ha samma logga överallt och inte blanda din personliga Facebook med din företagssida.